Årets Nykommer i Frivilligheten

Vi vil gi en pris til en ny frivillig du setter pris på!

  Årets Nykommer 2017 var Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Sang Bui (Nasjonalforeningen for folkehelsen) og Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.

Årets Nykommer 2017 var Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Sang Bui (Nasjonalforeningen for folkehelsen) og Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.

Frivillig.no hyller nye frivillige og kårer "Årets Nykommer" på Frivillighetens dag 5. desember. Kanskje er årets nykommer frivillig i et lokallag i akkurat din organisasjon?

Fristen for å nominere til frivillighetsprisene 2018 er nå gått ut. Velkommen til å feire vinnerne på DOGA i Oslo 5. desember!

  Årets Nykommer i frivilligheten 2016 var Sang Bui, aktivitetsvenn i Nasjonalforeningen for folkehelsen.(Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge)

Årets Nykommer i frivilligheten 2016 var Sang Bui, aktivitetsvenn i Nasjonalforeningen for folkehelsen.(Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge)

Vi inviterer frivillige organisasjoner til å nominere nye frivillige i deres organisasjoner til "Årets Nykommer". De nominerte til Årets Nykommer i Frivilligheten skal være helt vanlige ekstraordinære folk som organisasjonene setter særlig pris på.

Prisen deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge på Frivillighetens dag på DOGA i Oslo 5. desember.

 

Årets nykommer 2018

Årets nykommer i frivilligheten er Frivillig.no sin utmerkelse som deles ut til en person som har begynt med frivillighet etter 1.august 2017.

Den frivillige nomineres av organisasjonen som den frivillige har engasjerte seg i.

Kriteriene for prisen er at den frivillige:

1. Har blitt frivillig etter 1. august 2017

2. Har utført oppgaver på vegne av organisasjonen med flott innsats

3. Har hatt en god førsteopplevelse i møtet med frivilligheten

4. Ønsker å dele denne opplevelsen og inspirere andre til å delta

En jury kårer en vinner som mottar prisen den 5. desember 2018, på FNs internasjonale dag for Frivillighet.

 

Vinneren av Årets Nykommer 2017:

Juryens begrunnelse:

Årets nykommer har en personlighet som skaper trygghet og tillit. Vinneren trives sammen med andre og viser tydelig sitt engasjement i møtet med de rundt seg.

I en periode i livet velger vinneren å finne nye former for meningsfulle hverdager.

Frivillig innsats gir kandidaten gode opplevelser og økt selvfølelse. Årets nykommer får brukt sine ressurser og erfaringer - og er til stor nytte for flere.

Vinnerens engasjement er så lidenskapelig at det alene bygger broer, vennskap og nye muligheter for enkeltpersoner og for organisasjonen.

Han er rett og slett en fantastisk motivator og god inspirator. 

Frivillig.no gratulerer årets nykommer; fra Team Rubicon Norge: Frank Sandbye-Ruud

Fra arbeidsufør krigsveteran til finalist i Årets Nykommer i Frivilligheten.

Det siste året har Frank Sandbye-Ruud (50) gått fra å være en arbeidsufør krigsveteran til å bli en inspirerende ressursperson og frivillig Operativ sjef for Team Rubicon Norge. Han er nå én av tre finalister til Årets Nykommer i Frivilligheten.

– Som tøff og sterk soldat så skal man jo ikke ha psykiske lidelser, sier Frank.

For Frank var det som skadet veteran et kjempehardt slag å bli definert som en person uten arbeidsevne.

– Å være frivillig ga meg mulighet for å kunne bruke min tidligere erfaring til noe veldig nyttig, og hjelpe andre på deres verste dag, forteller Frank.

Team Rubicon er en internasjonal organisasjon der veteraner med kompetanse fra forsvaret reiser ut internasjonalt og bistår sivile med nødhjelp etter katastrofer. Frank har det siste året bidratt sterkt til oppbyggingen av organisasjonen i Norge, og inspirert og motivert hundrevis av nye til å melde seg som frivillige og registrere seg for å hjelpe til i kritiske situasjoner.

– Jeg motbeviste alle papirene som sa at jeg ikke har restarbeidsevne, at jeg var i prinsippet ubrukelig. Og aller viktigst, jeg beviste for meg selv at jeg klarer mye mer enn det jeg trodde. Dette har ført til at jeg i ettertid har blitt guide for Hvite busser og holdt foredrag og skrevet bøker. På denne måten tar jeg små skritt for å tilnærme meg arbeidslivet igjen, forteller Frank.

­–Mitt motto er: ta vare på hverandre, men aller viktigst - ta vare på deg selv for ellers kan du ikke ta vare på andre, forteller Frank.

De andre nominerte til Årets Nykommer 2017:

Fra ung flyktning til frivillig ressurs

Hamid (14) er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets Nykommer i Frivilligheten 2017

– Da jeg var liten kunne jeg ikke gå på skole, vi fikk ikke tid til å hvile eller å leke, forteller Hamid. Han syns at alle barn skal få oppfylt sin rett til å gå på skole.

Hamid er flyktning fra Afghanistan og bodde i fjor høst på et omsorgssenter for enslige asylsøkende barn. Her hadde han sitt første møte med norsk frivillighet og Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Siden dette møtet har han vært aktiv i organisasjonen og deltatt på seminarer og sommerleir.

Hamid er også blitt en del av Redd Barnas barneambassadører, som er en gruppe barn som kommer med innspill til Redd Barnas politikk, samtidig som de fronter barnas stemme i møte med politikere og lignende. De holder også presentasjoner for skoleklasser både i lokalmiljøet og nasjonalt. Her får Hamid brukt sin historie og bakgrunn når han snakker om barns rettigheter.

– Jeg fikk masse hjelp av andre da jeg var på flukt, forteller Hamid. Nå må jeg hjelpe de andre som er på flukt.

– Og jeg er stolt av å være barne- og ungdomsambassadør for Redd Barna sier Hamid.

Med besøksbaby på eldrehjem

Kate Elin er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets Nykommer i Frivilligheten 2017

Sammen med et par andre frivillige besøker hun det lokale ”pensjonatet” sammen med sin baby Isak mens de er hjemme i permisjon. Kate Elin representerer de unge nye frivillige og som melder seg inn i frivilligheten i perioder av livet da de har litt ekstra tid. Hun meldte seg gjennom ett oppdrag hun fant på Frivillig.no i våres.

– Vi er glade for at unge melder seg til oppdrag som dette sammen med sine barn. Vi har 10 mødre med barn som har meldt seg som besøksbabyer, forteller Ann Kristin Hatletvedt fra Klepp Frivilligsentral. Hatletvedt forteller at hun har sett en tendens til å få litt andre frivillige med Frivillig.no enn de fikk før. Særlig har de sett at yngre og unge foreldre har meldt seg, noe Kate Elin er et godt eksempel på.

– Vi brukte frivillig.no sin side for å søke etter besøksbabyer og postet det på facebook, og så bare rullet det inn med babyer, forteller Hatletvedt

De eldre på sykehjemmet lyser opp når Kate Elin og de andre mødrene kommer med besøksbabyene.

– Det er snakk om en halvtime i uka, men den gleden varer kanskje helt til neste gang vi kommer, sier Kate Elin og forteller at babytreffene er til gjensidig glede for henne selv.

– Når jeg ser de blir glade så er det jo givende å komme tilbake gang etter gang, sier Kate Elin.

 

 

Årets Nykommer 2016

Vinneren av Årets nykommer 2016 ble offentliggjort under Frivillighetsprisen fag & fest 2016, som arrangeres på Månefisken i Oslo på FNs internasjonale dag for frivillighet 5. desember.

Komplett pressemelding for 2016 på NTBinfo

Vinneren av Årets Nykommer i Frivilligheten 2016 var: 

Sang Bui fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen i Oslo

De andre nominerte var:

Veronica Frantzen fra SOS-barnebyer og UngSOS Sandefjord

Eirik Laastad fra Robin Hood Huset i Bergen