Årets Nykommer i Frivilligheten

Vi vil gi en pris til en ny frivillig du setter pris på!

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.  Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath

Mohamed Nabel Omr Deeb fikk prisen som Årets nykommer i frivilligheten av kronspinsparet på Frivillighetens dag 2018.

Foto: Frivillighet Norge/ Carl-Fredric Salicath


Årets Nykommer i Frivilligheten

Årets Nykommer 2017 var Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Sang Bui (Nasjonalforeningen for folkehelsen) og Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.

Årets Nykommer 2017 var Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Sang Bui (Nasjonalforeningen for folkehelsen) og Prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen.

For tredje år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen Årets nykommer i Frivilligheten. Dette for å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å gjøre noe for andre.

Prisen til Årets nykommer i frivilligheten deles ut av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på Frivillighetens dag, 5. desember.

Årets Nykommer i frivilligheten 2016 var Sang Bui, aktivitetsvenn i Nasjonalforeningen for folkehelsen.(Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge)

Årets Nykommer i frivilligheten 2016 var Sang Bui, aktivitetsvenn i Nasjonalforeningen for folkehelsen.(Foto: Birgitte Heneide/Frivillighet Norge)

 –Frivillig.no har som mål å inspirere flere til å finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av det frivillige felleskapet og å spille en viktig rolle i andres liv, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen

 De nominerte til Årets nykommer i Frivilligheten er derfor helt vanlige ekstraordinære folk som nylig har funnet ut at de vil gjøre noe for andre i fritiden. Vinneren avgjøres av en jury bestående av representanter fra en rekke frivillige organisasjoner.

Årets nykommer 2019

Årets nykommer i frivilligheten er Frivillig.no sin utmerkelse som deles ut til en person som nylig har begynt med frivillighet.

Den frivillige nomineres av organisasjonen som den frivillige har engasjerte seg i.

Kriteriene for prisen er at den frivillige:

1. Har blitt frivillig etter 1. august 2018

2. Har utført oppgaver på vegne av organisasjonen med flott innsats

3. Har hatt en god førsteopplevelse i møtet med frivilligheten

4. Ønsker å dele denne opplevelsen og inspirere andre til å delta

Årets nykommer er en person som kan inspirere andre til å bli frivillige, og som organisasjonen har satt særlig stor pris på å få inn i sin organisasjon.  

En jury kårer en vinner som mottar prisen den 5. desember 2019, på FNs internasjonale dag for Frivillighet. Alle som blir nominert får en hyggelig oppmerksomhet i posten.

 


Årets nykommer 2018

Frivillige spiller en viktig rolle i andres liv! 

Med dette i tankene har vi fått tre skuespillere til å spille rollen som de tre frivillige som er finalister til prisen Årets nykommer i frivilligheten.


Vinner: Mohamad Nabel Omr Deeb, speiderleder i Norges speiderforbund

Speiderleder Mohamad fra Rjukan/Syria fikk frivillighetspris av Kronprinsparet

For tredje år på rad deler rekrutteringsportalen Frivillig.no og Frivillighet Norge ut den nasjonale prisen "Årets nykommer i Frivilligheten". Dette for å sette pris på engasjement og frivillig innsats fra de nye frivillige som har vist at det ikke er så vanskelig å gjøre noe for andre.

Prisen til "Årets nykommer i frivilligheten" ble delt ut til Speiderleder Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan av H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen på vegne av Frivillig.no og Frivillighet Norge, på Frivillighetens dag på DOGA i Oslo 5. Desember kl 18-19.

Mohamad er frivillig speiderleder i Rjukan speidergruppe av Norges speiderforbund.

–Frivillig.no har som mål å inspirere flere til å finne veien inn i organisasjonene og få føle på gleden av det frivillige felleskapet og å spille en viktig rolle i andres liv, sier prosjektleder for Frivillig.no Vanja Konradsen

"Årets nykommer i Frivilligheten" er derfor helt vanlige ekstraordinære folk som nylig har funnet ut at de vil gjøre noe for andre i fritiden.

I juryens begrunnelse står det:

Årets nykommer er et ja-menneske som trives godt sammen med andre. Personen er entusiastisk, tar initiativ og har selv bidratt til å bli inkludert i nærmiljøet. Den frivilliges smittende gode humør og gode evne til å komme i kontakt med folk, kombinert med gode lederegenskaper, har blitt en verdifull ressurs for organisasjonen. Juryen tror den frivillige kan inspirere flere i samme situasjon til å oppdage gleden og nytten av å være en del av felleskapet i frivillige organisasjoner som speideren.

Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan er av Frivillig.no kåret til Årets nykommer i frivilligheten 2018

Mohamad har flyktet fra borgerkrigen i Syria. Han kom til Norge for snart fire år siden, og havnet på Rjukan. Gjennom skolen fikk han etter hvert kontakt med speidergruppa, for han ønsket å drive med noe som kunne hjelpe ham å bli en del av det norske samfunnet.

-Jeg liker å hjelpe til, jeg er glad i folk, og jeg håper folk kan bli glade i meg. Derfor sier jeg ja når noen spør om hjelp. Det har gjort at jeg har blitt kjent med så mange nye folk. Jeg har noe å gjøre hver dag hele uka og jeg har mange å si hei til når jeg tar meg en tur ut.

Ble speiderleder

Han ble med i speideren for to år siden og sommeren 2017 deltok han på speiderlandsleir i Bodø. Der tok han et lederkurs, og høsten 2017 ble han speiderleder i gruppa på Rjukan.

-Jeg tenker at mitt liv uten frivillig innsats hadde vært forferdelig. Og jeg lurer på hvorfor så mange som har det slik som meg ikke sier ja når noen spør dem om å bli med. De får jo så mye igjen for det. Det er virkelig verdt det, sier Mohamad

Mohammad og Kim.jpg

Fra syrisk flyktning til speiderleder på Rjukan

Mohamad Nabel Omr Deeb fra Rjukan er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets nykommer i frivilligheten 2018

Kim Haugen spiller rollen som Mohamad i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.

De andre nominerte var:

Rajaa er frivillig familiekontakt i Home-Start Familiekontakten drevet av Kirkens bymisjon i Oslo.

Rajaa og Line.jpg

Hver lørdag bruker Rajaa av sin fritid for å besøke en Eritreisk tvillingmor. Hun avlaster og støtter moren i foreldrerollen. Oppfølgingen av den lille familien gjør Rajaa med stort engasjement, smittende humør og stor grad av fleksibilitet.

Rajaa er frivillig familiekontakt i Home-Start Familiekontakten drevet av Kirkens bymisjon i Oslo.

Vil gjøre noe nyttig

Det er så viktig at vi engasjerer oss – det blir så mye bedre for alle.

– Jeg vil gi tilbake til samfunnet. Jeg har min erfaring og min kultur og er en voksen dame som kan dele dette og stille opp for andre. Jeg vil være en god rollemodell for mine 4 gutter – de synes jeg står på og setter pris på at jeg engasjerer meg. De sier de er stolte av meg. Jeg vil bidra – selv om jeg bare gjør en bitteliten forskjell, sier Rajaa.

Rajaa kommer fra marokko og flyttet til Norge i voksen alder. I tillegg til å være student er Rajaa selv enslig forsørger for fire barn, og deler velvillig av sin erfaring som alene-mamma. Hennes første møte med frivilligheten var som bruker ved Stovner Frivillighetssentral. Etterhvert ble hun med som frivillig for Home-Start Familiekontakten og Kirkens Bymisjon.

– Jeg håper jeg kan inspirere flere til å være med å gjøre nytte for seg i samfunnet. Det er så viktig at vi engasjerer oss – det blir så mye bedre for alle. Jeg ønsker å fortsette å være frivillig lenge. Det har blitt veldig viktig for meg og den jeg er, sier Rajaa.

Line Verdal spiller rollen som Rajaa i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.

Pensjonert rektor med hjerte for barn og unge

Lillann Fanuelsen fra Drammen er frivillig i Åssiden Idrettsforening

Lilland og Iselin.jpg

Etter mange år som rektor på Åssiden Barneskole ble Lillan pensjonist. Hun har aldri vært engasjert i foreningsliv, og aldri noe spesielt i idretten, før hun i februar 2018 meldte seg inn i bydelsklubben Åssiden Idrettsforening. Nå er hun styremedlem med spesielt ansvar for verdiarbeidet i klubben.

Lillann er frivillig i Åssiden Idrettsforening.

-Når jeg ble pensjonist hadde jeg et behov for å fortsatt være nyttig. Jeg var redd for å stagnere, ønsket å fortsatt kunne være del av noe større enn meg selv. Jeg har alltid vært opptatt av hvordan vi involverer barn og unge. De er fremtiden og jeg ønsket å engasjere meg for at denne fremtiden blir bra.

Opptatt av barna

"Hvorfor skal vi gjøre dette?" og "Har noen spurt barna om hva de ønsker?" er spørsmål som går igjen etter at Lillan entret styrerommet i klubben. Lillan er den flotte dama, som tør å stille spørsmål. Hun er ydmyk, men samtidig en tydelig stemme som sier i fra når hun mener noe er feil.

-Jeg er godt kjent I lokalmiljøet og hadde også et behov for å fortsatt være en aktiv del av samspillet i kommunen. Jeg kjente idrettslaget fra samarbeid med skolen tidligere og fant min rolle her, til tross for at jeg ikke var så opptatt av idretten og sporten. Det er barna jeg vil bruke resten av min tid på.

Iselin Shumba spiller rollen som Lillann i finalistfilmen til Årets nykommer i frivilligheten.


Årets Nykommer 2017:

Vinner: Frank Sandbye-Ruud fra Team Rubicon

Juryens begrunnelse:

Årets nykommer har en personlighet som skaper trygghet og tillit. Vinneren trives sammen med andre og viser tydelig sitt engasjement i møtet med de rundt seg.

I en periode i livet velger vinneren å finne nye former for meningsfulle hverdager.

Frivillig innsats gir kandidaten gode opplevelser og økt selvfølelse. Årets nykommer får brukt sine ressurser og erfaringer - og er til stor nytte for flere.

Vinnerens engasjement er så lidenskapelig at det alene bygger broer, vennskap og nye muligheter for enkeltpersoner og for organisasjonen.

Han er rett og slett en fantastisk motivator og god inspirator. 

Frivillig.no gratulerer årets nykommer; fra Team Rubicon Norge: Frank Sandbye-Ruud

Fra arbeidsufør krigsveteran til finalist i Årets Nykommer i Frivilligheten.

Det siste året har Frank Sandbye-Ruud (50) gått fra å være en arbeidsufør krigsveteran til å bli en inspirerende ressursperson og frivillig Operativ sjef for Team Rubicon Norge. Han er nå én av tre finalister til Årets Nykommer i Frivilligheten.

– Som tøff og sterk soldat så skal man jo ikke ha psykiske lidelser, sier Frank.

For Frank var det som skadet veteran et kjempehardt slag å bli definert som en person uten arbeidsevne.

– Å være frivillig ga meg mulighet for å kunne bruke min tidligere erfaring til noe veldig nyttig, og hjelpe andre på deres verste dag, forteller Frank.

Team Rubicon er en internasjonal organisasjon der veteraner med kompetanse fra forsvaret reiser ut internasjonalt og bistår sivile med nødhjelp etter katastrofer. Frank har det siste året bidratt sterkt til oppbyggingen av organisasjonen i Norge, og inspirert og motivert hundrevis av nye til å melde seg som frivillige og registrere seg for å hjelpe til i kritiske situasjoner.

– Jeg motbeviste alle papirene som sa at jeg ikke har restarbeidsevne, at jeg var i prinsippet ubrukelig. Og aller viktigst, jeg beviste for meg selv at jeg klarer mye mer enn det jeg trodde. Dette har ført til at jeg i ettertid har blitt guide for Hvite busser og holdt foredrag og skrevet bøker. På denne måten tar jeg små skritt for å tilnærme meg arbeidslivet igjen, forteller Frank.

­–Mitt motto er: ta vare på hverandre, men aller viktigst - ta vare på deg selv for ellers kan du ikke ta vare på andre, forteller Frank.

De andre nominerte til Årets Nykommer 2017:

Fra ung flyktning til frivillig ressurs

Hamid (14) er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets Nykommer i Frivilligheten 2017

– Da jeg var liten kunne jeg ikke gå på skole, vi fikk ikke tid til å hvile eller å leke, forteller Hamid. Han syns at alle barn skal få oppfylt sin rett til å gå på skole.

Hamid er flyktning fra Afghanistan og bodde i fjor høst på et omsorgssenter for enslige asylsøkende barn. Her hadde han sitt første møte med norsk frivillighet og Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Siden dette møtet har han vært aktiv i organisasjonen og deltatt på seminarer og sommerleir.

Hamid er også blitt en del av Redd Barnas barneambassadører, som er en gruppe barn som kommer med innspill til Redd Barnas politikk, samtidig som de fronter barnas stemme i møte med politikere og lignende. De holder også presentasjoner for skoleklasser både i lokalmiljøet og nasjonalt. Her får Hamid brukt sin historie og bakgrunn når han snakker om barns rettigheter.

– Jeg fikk masse hjelp av andre da jeg var på flukt, forteller Hamid. Nå må jeg hjelpe de andre som er på flukt.

– Og jeg er stolt av å være barne- og ungdomsambassadør for Redd Barna sier Hamid.

Med besøksbaby på eldrehjem

Kate Elin er en av tre finalister når Frivillig.no kårer Årets Nykommer i Frivilligheten 2017

Sammen med et par andre frivillige besøker hun det lokale ”pensjonatet” sammen med sin baby Isak mens de er hjemme i permisjon. Kate Elin representerer de unge nye frivillige og som melder seg inn i frivilligheten i perioder av livet da de har litt ekstra tid. Hun meldte seg gjennom ett oppdrag hun fant på Frivillig.no i våres.

– Vi er glade for at unge melder seg til oppdrag som dette sammen med sine barn. Vi har 10 mødre med barn som har meldt seg som besøksbabyer, forteller Ann Kristin Hatletvedt fra Klepp Frivilligsentral. Hatletvedt forteller at hun har sett en tendens til å få litt andre frivillige med Frivillig.no enn de fikk før. Særlig har de sett at yngre og unge foreldre har meldt seg, noe Kate Elin er et godt eksempel på.

– Vi brukte frivillig.no sin side for å søke etter besøksbabyer og postet det på facebook, og så bare rullet det inn med babyer, forteller Hatletvedt

De eldre på sykehjemmet lyser opp når Kate Elin og de andre mødrene kommer med besøksbabyene.

– Det er snakk om en halvtime i uka, men den gleden varer kanskje helt til neste gang vi kommer, sier Kate Elin og forteller at babytreffene er til gjensidig glede for henne selv.

– Når jeg ser de blir glade så er det jo givende å komme tilbake gang etter gang, sier Kate Elin.

 

 

Årets Nykommer 2016

Vinner: Sang Bui fra Noasjonalforeningen for folkehelsen

Sang Bui fra Nasjonalforeningen for Folkehelsen i Oslo

Sang Bui er aktivitetsvenn i Noasjonalforeningen for folkehelsen

Sang Bui (27) jobbet med eldre, men følte hun fikk for lite tid med dem da hun hadde det som jobb. Hun fant et oppdrag som besøksvenn på Frivillig.no, og nå er Sang nominert til prisen Årets nykommer i frivilligheten som deles ut under Frivillighetsprisen fag & fest 2016.

Sang er frivillig i Nasjonalforeningen for folkehelsen i Oslo. Her har hun vært aktivitetsvenn for den samme damen hver onsdag i snart ett år. Sammen lager de bacalao, mater duene, går tur eller spiser is.

– Hun er en kjemperessurs. Ikke bare for damen hun besøker, men også for hele avdelingen, sier Thale Waaler Eggen, nasjonal prosjektleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Det var Waaler Eggen som nominerte Bui til prisen.

I nominasjonen skriver Waaler Eggen blant annet: «Bui har representert organisasjonen og fortalt om det å være frivillig, blant annet på Stortinget. Hun er flink til å prate for seg, og brukes til å promotere aktivitetsvenn-prosjektet. Hun tar også masse initiativ. Da hun hadde fikset neglene til sin venn, ønsket de andre damen på sykehjemmet det samme, og da fikset Sang like gjerne neglene til alle sammen.»

De andre nominerte var:

Veronica Frantzen fra SOS-barnebyer og UngSOS Sandefjord

Veronica Frantzen (16) fra Sandefjord ble med i SOS-barnebyer Vestfold i fjor høst.

– Hun har vist et engasjement som er helt enestående for et så ungt menneske. UNG SOS Vestfold stiftet takket være hennes innsats, sier fylkesleder i SOS-barnebyer Bernhard Marti som nominerte Veronica til prisen.

I løpet av sitt første år i SOS-barnebyer har Veronica allerede gjort seg bemerket. Da lederen for Barnebymarsjen ble for opptatt, tok 16-åringen ansvar.

– Hun sørget for kontakt med kommunen og pressen, og organiserte gjengen i Sandefjord, sier Marti.

I nominasjonen skriver Marti blant annet: «Hun har presentert og representert SOS på en veldig god måte. Hun har vervet frivillige og Sandefjord stilte med 8 frivillige på en stor festival. I september ledet hun SOS sin Barnebymarsj i Sandefjord med 160 deltakere og over 20 frivillige, samt at hun vervet to frivillige til Barnebymarsjen i Tønsberg. UNG SOS Vestfold blir stiftet takket være hennes innsats.»

Eirik Laastad fra Robin Hood Huset i Bergen

Eirik Laastad (29) er frivillig norsklærer for innvandrere på Robin Hood Huset i Bergen.

En gang i uken leder han diskusjoner om nyheter og samfunnsaktuelle spørsmål fra inn- og utland. Deltakerne er arbeidsinnvandrere som vil forbedre norskferdighetene sine.

– Når noen tenker arbeidsinnvandrer tenker mange på et offer, men her er det veldig mange ressurssterke personer. Arkitekter, ingeniører, økonomer. De har høy utdannelse, er hardtarbeidende og ønsker å gjøre det beste ut av situasjonen sin, sier Laastad.

Laastad er statsviter, og studerer praktisk pedagogikk. Målet er å bli lektor. Da han så annonsen til å lede et norskkurs på Robin Hood Huset i Bergen, var han ikke i tvil om at han ville bidra.

– Jeg mener det er viktig at vi bruker ressursene våre der vi kan. Du må ha styrke for å være i stand til å tilpasse deg en ny kultur, finne deg en relevant jobb. Likevel sliter de i arbeidsmarked. Ikke på grunn av kompetanse og bakgrunn, men på grunn av at de kommer fra et annet. Det gir utrolig mye å bidra med det jeg kan, sier Laastad.

Laastad er nominert til Årets nykommer i frivilligheten under Frivillighetsprisen 2016. Frivillighetskoordinator ved Robin Hood Huset, Jasmin Liew, nominerte Eirik til prisen. Hun er full av lovord om innsatsen han legger ned.

– Han har gjort en veldig god jobb. Han har stilt opp med frivillig leksehjelp. Han stiller alltid opp, er veldig engasjert og en veldig rolig og varm person, sier Liew.

– Kurset er en fantastisk arena for integrering. Deltakerne får kunnskap som kan gi dem innpass i norsk arbeidsliv og samfunn for øvrig, sier Liew.