Derfor vil folk bli frivillige: - Jeg vil hjelpe andre

Illustrasjonsfoto tatt av Noah.

Hva motiverer til frivillighet? Det spør Frivillighet Norge om i en årlig undersøkelse til folk som har meldt seg som frivillige gjennom Frivillig.no. Under kan du lese hva som motiverte til frivillighet i 2023.

Frivillig.no ble besøkt hele 372 100 ganger i 2023 av folk på jakt etter et frivilligoppdrag å engasjere seg i på fritiden. Altså ble siden i snitt besøkt rundt 30.000 ganger i måneden!

  • Frivillig.no er enkelt forklarte en nettside frivillige organisasjoner kan bruke til å rekruttere nye frivillige. Alle frivillige organisasjoner kan gratis og enkelt publisere sine behov for frivillige i egne «frivillligoppdrag» på siden. Under hvert oppdrag ligger et «kontaktskjema» som nye potensielle frivillige kan fylle ut for å få mer info fra organisasjonen eller melde seg til frivilligoppdrag.

  • Frivillighet Norge står bak nettstedet Frivillig.no som ble lansert i desember 2015. Hvert år sender vi ut en spørreundersøkelser til et utvalg av de som har meldt seg som frivillig via Frivillig.no gjennom året.  I 2023 svarte 1155 av de 6302 personene som mottok undersøkelsen.

    Respondentene fikk blant annet spørsmål om motivasjon til frivillighet og hvor de hørte om Frivillig.no. De fikk også muligheten til å gi tilbakemeldinger om hvordan de opplevde å bli tatt i mot som ny frivillig hos organisasjonene de meldte seg til, og de fikk foreslå forbedringer av nettsiden Frivillig.no.

    Svarene kom fra hele landet og folk i alle aldre svarte. Deriblant svarte 33 frivillige under 18 år og 17 frivillige over 75 år. Det kom flest svar i aldersgruppen 35-49 år (289 svar). 71 prosent av svarene var fra kvinner. 26 prosent av de som svarte var født i et land utenfor Norden.

I Frivillig.no-undersøkelsen for 2023 kommer det frem at de to viktigste grunnene til folk meldte seg som frivillig var at de ville hjelpe andre og være til nytte/bidra. Den belyste også noen mindre og mer spesifikke grunner til at folk ville bli frivillige, som denne:

Eg likar jass
— Ny frivillig

Topp 4 grunner for frivillighet

De frivillige fikk i undersøkelsen listet opp en rekke mulige motivasjonsfaktorer for å melde seg som frivillig. Videre ble de bedt om å velge inntil 3 alternativer som beskrev de viktigste grunnene for at de meldte interesse for et frivilligoppdrag gjennom Frivillig.no. 

Det vanligste svarene fordelte seg slik:

  • 62 prosent svarte at de ville bli frivillig for å hjelpe andre.

  • 56 prosent svarte at de ville bli frivillig for å være til nytte/bidra.

  • 29 prosent svarte at de ville ville bli frivillig for å treffe nye mennesker.

  • 25 prosent svarte at de ville bli frivillig for å engasjere seg i en sak/aktivitet jeg brenner for.

Jeg fikk hjelp i en vanskelig periode. Ønsker å gi tilbake ved å bidra selv.
— Ny frivillig

Motsatt motivasjon

Samtidig som flesteparten svarte likt om at hovedmotivasjonen deres for å melde seg som frivillig var å hjelpe andre, viser også undersøkelsen andre svar. For det finnes mange motivasjonsfaktorer for frivillighet. Én persons motivasjon kan til og med være helt motsatt fra en annens:

  • 19 prosent svarte at de ville bli frivillig for å bruke kompetansen min.

  • 17 prosent svarte motsatt at deres motivasjon for å bli frivillig var å lære noe nytt.

Mange grunner til frivillighet

Motivasjonen for frivillighet er mangfoldig. Videre fordelte svarene i undersøkelsen seg slik:

  • 16 prosent svarte at de ville bli frivillig for å støtte opp om lokalsamfunnet

  • 14 prosent svarte at de villle bli frivillig for å lære språk.

  • 14 prosent svarte at de ville bli frivillig for å bruke tiden jeg har til overs.

  • 9 prosent svarte at de ville bli frivillig for å få mer erfaring på CVen.

Frivillig hele livet

Det var også mulig å svare i tekst på hvorfor man ønsket å bli frivillig. Hele livsløpet er representert i svarene som gis i undersøkelsen - helt fra fødsel til pensjonisttilværelsen.

Én frivillig har meldt på seg selv og babyen på frivillig oppdrag som “besøksbaby” for å spre glede å gjøre noe meningsfullt. Videre har en elev meldt seg som frivillig fordi det var et skoleprosjekt. En pensjonist har meldt seg som frivillig fordi vedkommende har fått litt tid til overs. Og en forelder har meldt seg som frivillig for å være en god rollemodell.

Jeg vil lære sønnen min gode verdier
— Ny frivillig

Illustrasjonsfoto tatt av Alexander Vestrum / Norges speiderforbund

Og så har vi de frivillige som har spesifikke interesser – og ikke er redd for å være ærlig på det. Noen vil bli frivillig for å drive med brettspill. Andre vil delta på festivaler. Noen har vært med før, og vil bli frivillig for å bli med igjen.

Være aktiv i speideren igjen
— Ny frivillig

Noen er midlertidig eller permanent utenfor arbeidslivet og vil bli frivillig for å ha noe meningsfullt å fylle dagene med. Og flere oppgir at de av ulike årsaker er ensomme eller har det vanskelig, og vil bli frivillig for å være sosial og få det bedre.

Jeg savner noen å lage mat til etter at huset ble tomt.
— Ny frivillig

Andre har meldt seg som frivillig fordi de ønsker å hjelpe folk som har det tungt:

Jeg vil bruke tiden på å hjelpe andre med psykiske problemer eller generelle problemer man kan ha.
— Ny frivillig

Bli frivillig

Uansett hvilken grunn du har til å melde seg som frivillig – om du vil møte nye mennesker, lære noe nytt, hjelpe andre – eller om du liker rett og slett bare digger jass, så håper vi i Frivillighet Norge at du vet dette: Frivilligheten har rom for alle!

Hva motiverer deg til frivillighet? Sjekk ut hvilke frivillige oppdrag som finnes der du bor på Frivillig.no!

Foto: Frivillig.no/Frivillighet Norge

Rekrutter frivillige

Jobber du med å rekruttere frivillige? Registrer et frivilligoppdrag på Frivillig.no!

Sjekk også ut gode tips til gode frivilligoppdrag, markedsføring og mer på om.frivillig.no.

Skjermbilde fra om.frivillig.no

historie

Published on by Marie Øvrum.