FAQ om frivillighet og Frivillig.no

Under har vi samlet de mest stilte spørsmålene som nye frivillige ofte lurer på. Finner du ikke svar på det du lurer på, ta gjerne kontakt på kontakt@frivillig.no!

Tar det mye tid å være frivillig? 

Det varierer mye mellom ulike organisasjoner og ulike oppgaver. Frivilligheten er frivillig, og det er du selv som bestemmer hvor mye tid du ønsker å bruke. Det er en god idé å avklare forventninger om tidsbruk med organisasjonen på forhånd. Det er mange som vil bli med, men som ikke vet helt hvordan. Vi vil ikke presse de som ikke vil eller ikke har tid, men åpne en dør for de som ønsker å være med. Det er mange av dem!  

 

Er det mange som er frivillige i Norge? 

Om lag 60% av befolkningen gjør frivillig arbeid hvert år. Men selv om mange er med, er det fortsatt veldig mange som ikke er det og som gjerne skulle vært det. En stor andel oppgir at de gjerne ville gjort frivillig arbeid dersom noen hadde spurt dem. Av de som melder seg som frivillige gjennom Frivillig.no er det 43 % som i liten eller ingen grad har vært frivillig før. Så det er absolutt flere som vil være frivillig om de blir engasjert og blir spurt. 

Hva er et frivillig oppdrag? 

Frivillig oppdrag er definert som en oppgave utført for andre enn familie og nære venner, uten at den frivillige får lønn eller blir honorert for arbeidet. Enkle goder som mat under oppdraget, reisegodtgjørelse eller blomster regnes ikke som lønn. 

Er du i tvil om et oppdrag på Frivillig.no faktisk er frivillig, kan du sende mail til kontakt@frivillig.no 

Hva forventes av meg som frivillig?  

Selv om man ikke får betalt for å være frivillig, stilles det likevel krav. Du må møte opp når du sier at du skal møte opp, og gjøre det du sier at du skal gjøre. Hvis noe dukker opp må du sørge for å gi beskjed slik at organisasjonen får en mulighet til å legge om planen. 

Som frivillig kan du forvente at organisasjonen tar deg godt imot og gir nødvendig informasjon. 

Hva skjer når jeg melder interesse?  

Når du har fylt inn skjema for interessemelding, så går det en e-post direkte til kontaktpersonen for det oppdraget du har meldt deg til. 

Etter det tar organisasjonen kontakt med deg og avtaler videre hvor og når dere skal møtes. Noen organisasjoner svarer innen kort tid, andre bruker litt lengre tid avhengig av hvor mye kapasitet de har. Det er noen organisasjoner som bare drives av frivillige, som vil si at de ikke har like mye kapasitet til å følge opp som organisasjoner som har ansatte.  

Hvis du ikke får svar etter 14 dager vil vi gjerne at du forteller oss det på kontakt@frivillig.no så vi kan følge opp organisasjonen. 

Fyll bare inn for deg selv, ikke bruk andres navn og e-post selv om du tenker at det er et oppdrag som passer for noen du kjenner. Hvis du vil dele oppdraget med en venn så bruker du linken nederst på oppdraget og sender den videre! 

  

Politiattest 

I Norge har organisasjoner anledning til å be om å se begrenset politiattest for sine ansatte og frivillige som jobber i et ansvarsforhold til barn, eller personer med funksjonsnedsettelser. Det kan være aktuelt både for organisasjoner som jobber med barn selv og for organisasjoner som er på arenaer der politiattest er aktuelt, for eksempel asylmottak. 

Ifølge Politiregisterforskriften § 34-1 kan frivillige organisasjoner be om å se avgrenset politiattest fra: 

”personer som, lønnet eller ulønnet, utfører eller skal utføre oppgaver for organisasjonen som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige eller personer med utviklingshemming”. 

I følge politiregisterforskriften § 34-14 kan frivillige organisasjoner be om å se politiattest fra: 

“personer som skal arbeide som lærere eller veiledere i leksehjelp- eller mentorordninger for mindreårige og som ikke faller inn under leksehjelpsordningen i opplæringslova. “ 

Personene det skal hentes attest fra, må være over 15 år. 

Innhenting av politiattest for frivilligoppgave

Dersom organisasjonen du ønsker å være frivillig for krever å se politiattest, må  de først fylle ut et skjema for bekreftelse på ditt engasjement og en beskrivelse av oppdraget du skal gjøre for dem. Når organisasjonen har fylt ut skjemaet må du søke om politiattest på nett eller på papir. Hvis du har en digital postkasse får du den ferdige attesten dit på kort tid (4-7 dager). Hvis den må sendes i posten tar det ca 14 dager. 

Frivillighet Norge har skrevet en lengre veileder for organisasjoners bruk av politiattest. 

 

Kan jeg være frivillig når jeg er arbeidsledig og får dagpenger fra NAV? 

Det er masse frivillig innsats du kan gjøre som ikke må på meldekortet. Sjekk denne linken for unntakene rundt frivillighetsarbeid. 

Regelen som gjelder er at på meldekortet skal du føre «aktivitet som kan gi eller som normalt ville ha vært betalt». Du skal altså ikke føre opp blant annet: "Ulønnet arbeid, sosiale tjenester og besøkstjenester for funksjonshemmede og eldre. Eller Arbeid for humanitære organisasjoner, religiøse organisasjoner, idrettslag og liknende, for arbeid som normalt utføres av medlemmer og frivillige uten godtgjørelse." 

 

Kan jeg være frivillig når jeg er permittert? 

Det er det samme regelverket knyttet til frivillig arbeid for de som mottar dagpenger under permittering og de som mottar dagpenger under arbeidsledighet. Generelt gjelder følgende for frivillighetsarbeid for dagpengemottakere:  

  • Frivillighetsoppdrag må være ulønnet.  

  • Arbeidssøker må være villig til straks å avbryte frivillighetsoppdraget dersom dette er til hinder for å akseptere tilbud om arbeid eller deltakelse i arbeidsrettet tiltak.  

  • Frivillighetsoppdrag behøver ikke nødvendigvis være formidlet gjennom frivillighetssentralen, men arbeidstiden må begrenses til maksimalt fire dagsverk per uke for den enkelte arbeidssøker, slik at vedkommende også kan være aktiv i søking etter arbeid.  

  • Frivillighetsarbeidet må ikke omfatte oppdrag knyttet til inntektsgivende virksomhet som frivillige organisasjoner og liknende driver i konkurranse med regulær næringsvirksomhet. - 

  • Frivillig arbeid for humanitære organisasjoner, politiske partier, religiøse organisasjoner, idrettslag o.l. som normalt utføres av medlemmer og sympatisører uten godtgjøring, skal ikke føres på meldekort.  

Arbeid som normalt uføres av egne lønnede ansatte, eller tjenester som normalt kjøpes av næringsdrivende, skal alltid føres på meldekortet. Dette kan for eksempel være kioskdrift i regi av idrettslaget, flyttebyråtjenester osv. 

Kan jeg komme som turist til Norge og være frivillig? 

Så lenge det er normal innreise til Norge gjelder følgende regler:  

Hvis du bor i et land utenfor Schengen må du ha visum for å komme til Norge. Du kan søke visum for å komme til Norge for å “delta på et kulturelt arrangement eller organisasjonsbesøk”. Dersom du for eksempel skal delta på Norway Cup, Melafestivalen eller ISFiT-festivalen, besøke Røde Kors eller NOAS.  

Du trenger en invitasjon fra den som er ansvarlig for arrangementet, samt økonomisk garanti for opphold og hjemreise. Det er forskjellige kriterier til dokumentasjon og kostnader ettersom hvilket land du kommer fra. Sjekk denne siden hos UDI for hva som gjelder for deg

Kan jeg som er asylsøker delta i frivillig arbeid? 

Du trenger ikke arbeidstillatelse for å delta i frivillig arbeid. UDI sine regler for hva som regner som frivillig arbeid er strenge. 

Krav til arbeidet for at det skal være det vi kaller frivillig arbeid: 

  • Det må være arbeid du har valgt selv at du vil gjøre. 

  • Det må være arbeid du ikke får lønn eller annen kompensasjon for. 

  • Det må være arbeid som er organisert av en humanitær, ideell eller religiøs organisasjon, eller for eksempel en frivillighetssentral, et idrettslag og lignende organisasjoner. 

  • Oppgavene du gjør må være oppgaver ingen vanligvis får betalt for å gjøre. 

  • Du kan ikke arbeide frivillig mer enn 30 timer i uken.