#forandre
Historier fra frivilligheten
Hanna Eline (24) er kortvokst, men har aldri latt det sette begrensninger. Nå har hun engasjert seg for andre i samme situasjon.
Støtte til homofile, flyktninger og de med spiseforstyrrelser er bakgrunnen for at Hunter (20), Malgorzata (41), Adam (55) og Vetle (22) kjemper om å bli Årets nykommer i Frivilligheten.
En dag i september er hundefører Eddy (59) og hans redningshund Ches på rett sted til rett tid. Det skulle bli avgjørende for å redde et ungt liv.
Lars (57) slet med å håndtere skammen etter seksuelle overgrep han opplevde som barn. Etter mange tunge år fikk en TV-dokumentar og møtet med en ideell organisasjon ham til å forstå hvordan han skulle takle livet.
I Norge finnes 22 Fontenehus – et arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt en psykisk sykdom. For Olivia (53) har det økt livskvaliteten betraktelig å få være en del av dette fellesskapet.
Nina (48) ble frisk etter kreft, men slet med å finne tilbake til treningsgleden. Nå vil hun som frivillig hjelpe andre over dørstokkmila med treningsleir og jentejogg.
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er øverste sjef for frivilligheten i Norge. Selv slår hun fast at frivillig arbeid har formet livet hennes.
I 2004 dro Mari til Sør-Afrika på safari med sønnene sine. Lite visste hun da at reisen skulle bli starten på et prosjekt som gir tusen foreldreløse barn en fremtid.
Da Luna for ett år siden startet som frivillig på Redningsskøyta, kunne hun lite om båt. Læringskurven har vært bratt, men belønningen er en meningsfull fritid.
– Å hjelpe andre har gjort hverdagen min rikere og gitt meg et løft selv, sier Anisa, som er først ut i reportasjeserien vår om frivillighet – et samarbeid mellom Norsk Ukeblad og Frivillighet Norge.
– Mange kunne tenke seg å bidra hvis de hadde blitt spurt. Derfor laget vi verktøyet Frivillig.no, som viser deg hva som trengs når, akkurat der du bor, sier Vanja Konradsen (51), som har vært prosjektleder i Frivillighet Norge de siste seks årene.
VERDENSMESTER I FRIVILLIGHET!
I dag finnes det over 100 000 frivilligdriftede lag og foreninger i Norge som driver med alt fra å redde folk som har gått seg bort i fjellet, kjempe for dyrs rettigheter eller gi et idrettstilbud til lokalbefolkningen og mye, mye mer.
Over halvparten av alle som bor i Norge, bidrar i disse 100 000 foreningene hvert eneste år. Dette er den høyeste andel som er målt på verdensbasis. Vi deler førsteplassen med Sverige.
#forandre
Vennlige ord og møtende blikk. Dette skaper en bedre hverdag for de rundt deg. Sammen med Frivillighet Norge har Norsk Ukeblad skapt #forandre.
Alle saker merket med #forandre viser hvor stor betydning omsorg og interesse for andre har å si. Vårt mål er å skape større engasjement rundt frivillighet i Norge og å gi både din og andres hverdag en positiv forandring.
Sjekk ut Frivillig.no, søk på din kommune og finn ut hvordan også du kan bidra til å #forandre