– Frivilligheten har formet meg

FRIVILLIGHETSMINISTER: Under Frivillighetsåret 2022 står kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sentralt.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er øverste sjef for frivilligheten i Norge. Selv slår hun fast at frivillig arbeid har formet livet hennes.

TEKST: Lisbeth Skøelv/ Norsk Ukeblad FOTO: Ilja C. Hendel

Mye av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuens karriere har vært tuftet på frivillighet.

– Det jeg har gjort aller mest, er jo å stille opp som frivillig gjennom kommunepartiet mitt i politikken. Det er nok mange som ikke tenker på at de aller fleste som driver med politikk, gjør det som frivillig arbeid i sine kommuner fordi de er opptatt av demokratiet og at samfunnet skal bli enda bedre, sier Trettebergstuen, som også er frivillighetsminister.

BEDRE OG RIKERE LIV

Hun er klar på hva den norske frivilligheten rundt om i landet betyr:

– Det gjør livet til folk bedre. Både de som er frivillige, og de som får hjelp fra frivillige, får bedre og rikere liv. Å få en besøksvenn på døren kan være det som gjør at dagen din går fra å være vanskelig til god. Og en god fotball- kamp med gode venner er ikke bare bra for kroppen, men også for hodet. Norge hadde ikke vært det fantastiske landet det er, uten alle de tusenvis som hver dag står på for andre innenfor frivillighetsparaplyen. Jeg er rett og slett veldig takknemlig for den innsatsen de legger ned hver dag for fellesskapet, sier Ap-statsråden og forklarer:

– Hver enkelt av oss ville fått færre opplevelser og gleder og mindre hjelp i livet uten frivilligheten. Som samfunn ville vi vært fattigere, og jeg tror også vi ville hatt mindre tillit til hverandre. Frivilligheten er ofte limet i lokalsamfunnet, motoren i kultur- og idrettslivet, et sted å finne trygghet, tilhørighet og vennskap. Timene Norges befolkning bruker på frivillig, ulønnet arbeid utgjør til sammen 142 000 årsverk. Uten disse årsverkene ville landet vårt vært noe helt annet og dårligere enn det er i dag.

Å få en besøksvenn på døren kan være det som gjør at dagen din går fra
å være vanskelig til god.
— Anette Trettebergstuen

VI TAR I ET TAK

Dugnadsånden er «typisk norsk». Det merker også kulturministeren.

– Det virker som det ligger i den norske folkesjelen å stille opp for hverandre og fellesskapet. Vi tar i et tak for hverandre når det trengs, fordi det er det som skaper et godt samfunn for alle, sier hun.

Har statsråden selv en historie fra sin tid som frivillig som hun vil dele med oss?

– Jeg har hatt gleden av å jobbe som frivillig i mange forskjellige ungdomsorganisasjoner gjennom hele oppveksten min og slik sett fått delta i og gjøre enormt mange forskjellige frivilligoppgaver. Alt fra styreverv til dugnadsorganisering – små og store oppgaver. Jeg planla og gjennomførte ungdomsutveksling mellom Europeisk Ungdom Hamar og Milano, med LNU-midler, det var enormt lærerikt og artig.

Jeg kan virkelig si at frivilligheten og organisasjonslivet har formet meg og mitt liv.




forandre, historie

Published on by Birgitte Heneide.