Elev-side
Demokrati og medborgerskap -
Fakta om frivillighet
Hva vil det si å være frivillig?
Å være frivillig betyr at man gjør en innsats uten å få betalt for det. Det kan være å gjøre noe for andre, å gjøre noe for samfunnet eller gjøre noe fordi det er gøy i en organisasjon, et lag eller en forening. I Norge har vi en sterk organisasjonskultur, og vi skiller mellom det å være en god venn, nabo eller snill bestemor og det å være frivillig.
Som frivillig bidrar man til et bedre fellesskap i lokalsamfunnet, og til å gjøre samfunnet bedre. Frivillighet bidrar til at folk er friskere, lykkeligere og mer aktive. Frivilligheten er en skole i demokrati. For mange er frivilligheten det første stedet hvor man opplever å bli sett og hørt, og at din mening betyr noe. Å være frivillig kan gi en god mestringsfølelse, samt muligheten til å møte folk som mener det samme som deg eller som har helt andre meninger!
Engasjer deg!
Kan hvem som helst være frivillig? Svaret er ja! Du har kanskje en interesse, og vet hva du liker å gjøre? Kanskje du mener noe om for eksempel miljøvern, dyrevern eller friluftsliv? Da er det fint å kunne være med å bidra til den saken man er opptatt av.
Det kan være vanskelig å svare på hva det er man engasjerer seg i, og hva man vil gjøre for en sak. Det er ikke alle som kan si hva de engasjerer seg for, men de aller fleste vet hva det er som irriterer dem, hva det er som gjør dem sinte, hva det er som gjør dem lei seg eller veldig glade. Det er disse følelsene, og ønsket om å gjøre noe med dem som setter i gang et engasjement hos folk.
På Frivillig.no har vi samlet massevis av frivillige oppdrag som unge og voksne kan melde seg på.
Frivillighet gjennom 200 år
I Norge har frivilligheten slik vi kjenner den eksistert i nesten 200 år. På 1840-tallet så vi den første veksten av moderne frivillige organisasjoner som er like mange av de vi kjenner i dag, og sent på 1800-tallet begynte de frivillige organisasjonene å rekruttere medlemmer fra et bredt spekter av befolkningen. Dette gjorde dem i stand til å samle store folkegrupper. De første frivillige organisasjonene var i hovedsak rettet mot helse- og velferdssektoren og humanitært arbeid, altså å hjelpe andre. Etterhvert som Norge ble et rikere land på 1950- og 1960-tallet tok staten over mye av det sosiale arbeidet som tidligere ble gjort av frivillige organisasjoner. Da kunne frivilligheten fokusere på andre ting, som for eksempel fritid, idrett og kultur.
I dag finnes det over 100 000 lag og foreninger i Norge som driver med alt fra å redde folk som har gått seg bort i fjellet, kjemper for dyrs rettigheter og driver et idrettslag. Over halvparten av alle som bor i Norge bidrar i disse 100 000 foreningene hvert eneste år. Det er folk som er trenere på innebandylaget, folk som passer på katter som trenger et nytt hjem og folk som lærer andre hvordan man strikker lusekofter. Frivilligheten er alt dette, og så mye mer!
Frivillig innsats
Den frivillige arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer 147 800 årsverk.
Godt over halvparten av Norges befolkning (over 16 år) bidrar med frivillig arbeid i de frivillige organisasjonene årlig. Av andelen som gjør frivillig innsats, ligger Norge på topp på verdensbasis. Vi deler førsteplassen med Sverige.
18% av de frivillige gjør 78% av all frivillig innsats.
Over halvparten av det frivillige arbeidet legges ned i kultur- og fritidsorganisasjoner, inkludert idrett.
Frivillige organisasjoner
Det finnes over 100 000 lag og foreninger i Norge. I dette tallet er lokale lag og foreninger som er del av en nasjonal organisasjon (for eksempel lokale 4H-klubber) tatt med.
Frivilligheten utgjør 148 000 frivillige årsverk.
Frivilligheten har en merverdi på 132 milliarder kroner.
I Norge finnes det 10 millioner medlemsskap i organisasjoner.
På 10 år har barne- og ungdomsorganisasjonene fått 100 000 nye medlemmer.
Frivillig.no har laget et memospill hvor du kan teste kunnskapene dine om frivillige organisasjoner.
Vi har samlet logoene og navnene til 18 ulike frivillige organisasjoner, og det er opp til deg å finne ut hvilke det er som hører sammen. Hvor mange kjenner du igjen? Trykk på bildet for å laste ned, skriv ut og klipp opp brikkene!
Kanskje vet du også hva organisasjonene jobber for?
Besøk det digitale Frivillighetens museum
I forbindelse med Frivillighetens År 2022, ble trolig det som er verdens første digitale museum for frivillighet, Frivillighetens Museum, lansert. Museumet er en digital utstilling der sentrale gjenstander fra frivilligheten stilles ut – for å synliggjøre hvor viktig frivillig innsats er i samfunnet.
Besøk museumet her!
Hør podkast om frivilligheten!
Som en del av Frivillighetens År 2022, ble podkasten “Frivillig med Solveig Kloppen” laget i samarbeid med Norsk Tipping. Her kan du høre ulike historier fra frivilligheten, med blant annet fotballpresident Lise Klaveness, næringsminister Jan Christian Vestre og klimaaktivist Penelope Lea.
Lytt til podkasten her!
Vil du lese mer om frivillighet?
Kanskje skal du skrive en skoleoppgave om frivillighet, eller bare er nysgjerrig på hvordan frivilligheten i Norge ser ut i dag? Vi har samlet noen gode lenker som du kan bruke for å finne ut mer om frivillighet!
Frivillig.no har i perioden 2016-2018 hatt en følgeforskning som resulterte i en sluttrapport. Her kan du blant annet finne informasjon om de frivillige som har meldt seg gjennom Frivillig.no, samt muligheter og utfordringer ved å rekruttere på denne måten.
Statistisk sentralbyrå samler data fra de fleste samfunnsområder i Norge, inkludert frivillig sektor. De publiserer årlig et satelittregnskap for ideelle og frivillige organisasjoner, hvor du blant annet kan lese hvor frivilligheten henter midlene sine.
Frivillighetsbarometeret er en studie for Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner, satt opp i samarbeid med Kantar TNS. Studien kartlegger atferd, holdninger og interesser i frivillighets-Norge, samt holdninger til frivillighet blant befolkningen.
Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor har siden etableringen i 2008 hatt som formål å drive faglig uavhengig og samfunnsrelevant forskning på frivillig engasjement og frivillige organisasjoner i Norge. De forsker blant annet på frivillig innsats, det frivillige organisasjonslandskapet, ny former for samfunnsengasjement og frivillighetens samfunnseffekter. I hovedfunnsrapportene finner du gode oppsummeringer av forskningen deres.
LNU- Landsrådet for Noregs barne- og ungdomsorganisasjonar lanserte rapporten Ung Frivillighet 2018, hvor de blant annet ser på hvordan det til med barne- og ungdomsfrivilligheten i Norge nå, og hvordan kan vi sørge for at enda flere barn og unge kan få delta i meningsfulle fritidsaktiviteter.