Lær om frivilligheten

Materiell og ressurser til lærere.

Frivillig.no har utviklet et undervisningsopplegg for en dobbeltime om frivillighet. Materiellet består av individuelle oppgaver og gruppeoppgaver, samt forslag til videre arbeid og engasjement i praksis.

Som lærer kan du bruke materiellet til å formidle til skoleelever på ungdomstrinnet om den viktige rollen frivillige organisasjoner spiller i samfunnet og for demokratiet vårt. Her vises frem fram bredden av frivillige organisasjoner i Norge, og elevene får mulighet til å reflektere over hvilke saker det er som er viktige for dem. Ved å bli kjent med frivilligheten vil de kanskje bli inspirert til å engasjere seg for en sak, gjøre en frivillig innsats eller bidra i lokalsamfunnet og demokratiet.

Tidsramme: 1,5-2 t, eller en hel temadag

Tema: Frivilligheten i Norge, demokrati, medborgerskap og lokalmiljø. 

Mål: Bli kjent med den norske frivillighetens plass og betydning for samfunnet og for enkeltindivider.

Målgruppe: Elever på ungdomsskolen, videregående og voksenopplæringen.

Relevante fag: Samfunnskunnskap, historie, KRLE og Innsats for andre. 

Opplegget er skreddersydd til to skoletimer, og det følger med en egen veileder for hvordan materiellet kan brukes. Dette er også perfekt å bruke dersom man skal ha en vikartime og trenger et ferdig opplegg.

Hva inneholder lærerpakken?

  • Et elevhefte om frivillighet.

  • Et veiledningshefte om hvordan elevheftet skal brukes.

  • En PowerPoint-presentasjon til gjennomgang av elevheftet i timen, inkludert manus.

  • Et logospill med organisasjoners navn og logo.

  • Filmer om frivillighet.

Alt materiell kan lastes ned , er gratis å bruke og støttet av Gjensidigestiftelsen.

Flere ressurser og lenker om frivillighet har vi samlet nederst på denne siden og på elevsiden «Demokrati og medborgerskap- Fakta om frivillighet».

Temaets plass i Lærerplanen

Innholdet er utviklet i henhold til verdier og prinsipper for grunnopplæring som uttrykkes i overordnet del av læreplanverket som trår i kraft fra høst 2020 sammen med fornyelsen av læreplanene. I blant dem er prinsippet om demokrati og medborgerskap som tverrfaglig tema i skolen, som skal gi elevene kunnskap om demokratiets forutsetninger, verdier og spilleregler, og gjøre dem i stand til å delta i demokratiske prosesser. I overordnet del av læreplanverket punkt 2.5.2. står det om “Demokrati og medborgerskap” at:

“Opplæringen skal gi elevene forståelse for sammenhengen mellom demokrati og sentrale menneskerettigheter som ytringsfrihet, stemmerett og organisasjonsfrihet. De skal få innsikt i at demokratiet har ulike former og uttrykk.”

“Gjennom arbeid med temaet demokrati og medborgerskap skal elevene forstå sammenhengen mellom individets rettigheter og plikter. Individene har rett til å delta i politisk arbeid, samtidig som samfunnet er avhengig av at borgerne bruker rettighetene til politisk deltakelse og utforming av det sivile samfunnet. Skolen skal stimulere elevene til å bli aktive medborgere, og gi dem kompetanse til å delta i videreutviklingen av demokratiet i Norge.”


_BH21968Foto Birgitte Heneide Frivillighet Norge.jpg

Markèr frivillighetens dag!

5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet. Det er en dag som markeres over hele verden for å synliggjøre og takke for det enorme bidraget som gjøres av millioner av mennesker hver eneste dag. Frivillighet Norge og Frivillig.no mener at dette er en god anledning til også å sette frivillighet på timeplanen.  I løpet av desember kan ungdomsskoleelever bruke en dobbel skoletime på å bli kjent med norsk frivillighet og de mulighetene som finnes.

Vil dere gjøre mer? Lag en markering for frivilligheten for hele skolen. La elevene lage sin egen markering av frivillighetens dag, invitere frivillige organisasjoner til å holde innlegg eller få elevene selv til å presentere organisasjonene de kjenner til eller engasjerer seg i.

Om Frivillig.no

Frivillig.no er en nasjonal oppslagstavle for frivillige oppdrag driftet av Frivillighet Norge og finansiert av Kulturdepartementet. Siden er laget for å gi folk en enkel oversikt over hva de kan bidra med som frivillig i sitt lokalmiljø. Frivillig.no brukes av over tusen lokale lag og foreninger over hele landet, og har generert over 20 0000 interessemeldinger fra folk som ønsker å bli frivillig. 30 % er under 30 år og 24 % har minst en forelder med innvandrerbakgrunn. Vi jobber med å sørge for at frivillige organisasjoner rekrutterer bredt, og for at det skal bli lettere å finne noe å engasjere seg i.

Lærerpakken

Presentasjon om frivillighet med manus

For læreren

Skjermbilde%2B2019-11-08%2Bkl.%2B14.07.16.jpg

Filmer om frivillig innsats

Til avspilling eller nedlasting

Skjermbilde%2B2019-11-08%2Bkl.%2B13.49.10.jpg

Veiledning for bruk av elevheftet

For læreren

Skjermbilde%2B2019-11-08%2Bkl.%2B13.49.00.jpg

Elevhefte om frivillighet

For eleven - skriv ut to-sidig på A3

Skjermbilde%2B2019-11-08%2Bkl.%2B13.48.31.jpg

Memospill om frivillige organisasjoner

Skriv ut på A4, klipp opp og spill

Skjermbilde+2019-11-08+kl.+13.48.51.jpg

Fasit Memospill

For læreren

 

Besøk det digitale Frivillighetens museum

I forbindelse med Frivillighetens År 2022, ble trolig det som er verdens første digitale museum for frivillighet, Frivillighetens Museum, lansert. Museumet er en digital utstilling der sentrale gjenstander fra frivilligheten stilles ut – for å synliggjøre hvor viktig frivillig innsats er i samfunnet.

Besøk museumet her!

Hør podkast om frivilligheten!

Som en del av Frivillighetens År 2022, ble podkasten “Frivillig med Solveig Kloppen” laget i samarbeid med Norsk Tipping. Her kan du høre ulike historier fra frivilligheten, med blant annet fotballpresident Lise Klaveness, næringsminister Jan Christian Vestre og klimaaktivist Penelope Lea.

Lytt til podkasten her!

 

Eventuell tilpasning til hjemmeskole:

  1. Elevheftet er består av informasjon og oppgaver om frivillighet. Disse oppfordrer til å utforske mer og reflektere over egne holdninger.

  2. På siste side i lærerveilederen har vi samlet noen forslag til essayoppgaver om frivillighet. En fin kombinasjon av norsk og samfunnsfag!

  3. Memospillet vi har laget passer fint som en aktivitet for barn og unge i ulike aldre. Printe og klippe ut og få med hele familien på konkurranse i hvem det er som kjenner igjen flest organisasjoner?

Har du noen spørsmål om bruk av skolemateriellet så ta kontakt!

Frivillighet Norge har også utarbeidet et Lynkurs i frivillighet som passer for folk i alle aldre!

Les mer

Her er noen gode lenker som du kan bruke for å finne ut mer om frivillighet!

Frivillig.no har i perioden 2016-2018 hatt en følgeforskning som resulterte i en sluttrapport. Her kan du blant annet finne informasjon om de frivillige som har meldt seg gjennom Frivillig.no, samt muligheter og utfordringer ved å rekruttere på denne måten.

Trykk her for å finne kortversjonen av rapporten

Statistisk sentralbyrå samler data fra de fleste samfunnsområder i Norge, inkludert frivillig sektor. De publiserer årlig et satelittregnskap for ideelle og frivillige organisasjoner, hvor du blant annet kan lese hvor frivilligheten henter midlene sine.

Trykk her for å finne satelittregnskapet

Frivillighetsbarometeret er en studie for Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner, satt opp i samarbeid med Kantar TNS. Studien kartlegger atferd, holdninger og interesser i frivillighets-Norge, samt holdninger til frivillighet blant befolkningen.

Trykk her for å lese resultatene fra siste Frivillighetsbarometer

Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor har siden etableringen i 2008 hatt som formål å drive faglig uavhengig og samfunnsrelevant forskning på frivillig engasjement og frivillige organisasjoner i Norge. De forsker blant annet på frivillig innsats, det frivillige organisasjonslandskapet, ny former for samfunnsengasjement og frivillighetens samfunnseffekter. I hovedfunnsrapportene finner du gode oppsummeringer av forskningen deres.

Trykk her for å finne hovedfunnsrapportene

LNU- Landsrådet for Noregs barne- og ungdomsorganisasjonar lanserte rapporten Ung Frivillighet 2018, hvor de blant annet ser på hvordan det til med barne- og ungdomsfrivilligheten i Norge nå, og hvordan kan vi sørge for at enda flere barn og unge kan få delta i meningsfulle fritidsaktiviteter.

Trykk her for å lese Ung Frivillighet 2018-rapporten