Fikk info fra legen, læreren og kollegaen: – Takk til alle som fremsnakker Frivillig.no! 

Illustrasjonsfoto tatt av Birgitte Heneide/Frivillighet Norge

TEKST: Marie Øvrum/Frivillighet Norge

I 2023 ble nettsiden Frivillig.no i snitt besøkt rundt 30.000 ganger i måneden! Men hvor får folk egentlig vite om nettsiden som samler frivilligoppdrag fra hele landet?

Hvert år sender Frivillighet Norge ut en undersøkelse til folk som melder seg som frivillige gjennom nettsiden Frivillig.no. I 2023 ble nye frivillige blant annet spurt om hvor de hørte om nettsiden. Under kan du lese hva de svarte.

  • Frivillig.no er enkelt forklarte en nettside frivillige organisasjoner kan bruke til å rekruttere nye frivillige. Alle frivillige organisasjoner kan gratis og enkelt publisere sine behov for frivillige i egne «frivillligoppdrag» på siden. Under hvert oppdrag ligger et «kontaktskjema» som nye potensielle frivillige kan fylle ut for å få mer info fra organisasjonen eller melde seg til frivilligoppdrag.

  • Frivillighet Norge står bak nettstedet Frivillig.no som ble lansert i desember 2015. Hvert år sender vi ut en spørreundersøkelser til et utvalg av de som har meldt seg som frivillig via Frivillig.no gjennom året. I 2023 svarte 1155 av de 6302 personene som mottok undersøkelsen.

    Respondentene fikk blant annet spørsmål om motivasjon til frivillighet og hvor de hørte om Frivillig.no. De fikk også muligheten til å gi tilbakemeldinger om hvordan de opplevde å bli tatt i mot som ny frivillig hos organisasjonene de meldte seg til, og de fikk foreslå forbedringer av nettsiden Frivillig.no.

    Svarene kom fra hele landet og folk i alle aldre svarte. Deriblant svarte 33 frivillige under 18 år og 17 frivillige over 75 år. Det kom flest svar i aldersgruppen 35-49 år (289 svar). 71 prosent av svarene var fra kvinner. 26 prosent av de som svarte var født i et land utenfor Norden.

De nye frivillige fikk spørsmålet «Hvordan fikk du vite om Frivillig.no?» og muligheten til å velge flere alternativer fra en liste.

De topp tre svarene var:

  • Søkemotor på nett, for eksempel Google (42 prosent)

  • Sosiale medier (36 prosent)

  • Bekjente (15 prosent)

De videre svarene fordelte seg slik:

  • Omtale i media (5 prosent)

  • Husker ikke (5 prosent)

  • Jobb/verv i en organisasjon (4 prosent)

  • Skolen/utdanningsstedet (4 prosent)

  • Kurs/konferanse (4 prosent)

  • Nav (3 prosent)

Det var også 7 prosent som valgte å svare i tekst på hvor de hadde hørt om nettsiden. Svarene var mangfoldige. Det gjør oss i Frivillig.no-teamet glade og stolte å lese at så mange vet om og deler info videre om Frivillig.no! 

- Takk til deg som sprer ordet!

Det kan virker som om info om Frivillig.no har funnet veien inn i mangt en krik og krok i dette landet! Blant annet oppgir noen å ha hørt om Frivillig.no fra fagforbundet sitt, andre har sett det på TikTok,– og noen har fått info fra den lokale kirken sin. Også «foreldre», «onkel», «kona», «venner» og «kollegaer» blir nevnt.

Videre har veldig mange fått høre om Frivillig.no gjenom ulike frivillige organisasjoner. Blant de nevnte organisasjonen er blant annet Caritas, Kreftforeningen og FRI.

Flere skriver at de har fått info om Frivillig.no «fra kommunen» eller «fra bydelen” - både fra nettsider og gjennom ansatte. Dette har også Frivillighet Norge registrert gjennom verktøy som måler trafikk fra nettsider som har lenket til Frivillig.no. Nye frivillige har blant annet oppdaget Frivillig.no gjennom nettsidene til Oslo, Stavanger og Trondheim kommune.

Noen av respondentene skriver at de har hørt om Frivillig.no fra legen, andre har fått info fra helsestasjonen og en helseapp. Også biblioteket blir nevnt, i tillegg til frivilligsentralen, og en av respondentene hørte om Frivillig.no fra norsklæreren sin.  

Det er tydelig at Frivillig.no er en nettside som mange kjenner til og tipser andre om! Både frivillig og offentlig sektor er gode støttespillere, men også de mange enkeltpersonene som sprer ordet! 

Tusen takk til alle dere som fremsnakker og deler info om Frivillig.no med venner, bekjente, kollegaer, brukere og andre dere møter på i deres hverdager. Dere bidrar til økt deltakelse i frivilligheten!   

historie

Published on by Marie Øvrum.