Festival bruker Frivillig.no for niende gang
GODT HUMØR: Fremhev den gode festivalstemninga når du skriver et oppdrag på Frivillig.no, tipser festivalprodusent Emilie Hafskjold Thoresen. Foto: Anna Rosenlund
TEKST: Marie Øvrum, Frivillighet Norge/Frivillig.no
For niende året på rad bruker Oslo Jazzfestival Frivillig.no til å rekruttere frivillige. Det bidrar til at frivillige også utenfor «jazzmiljøet» får muligheten til å delta i fest-dugnaden.
Siden oppstarten i 1986 har Oslo Jazzfestival vokst til å bli ikke bare en viktig jazzfestival i Norge, men i Europa. Festivalen har gode erfaringer med å rekruttere gjennom Frivillig.no. De startet med å dele et oppdrag der i 2017, og har gjort det samme hver år siden. Det bidrar til god og bred rekruttering til festivalen.
– Frivillig.no er et bra sted å rekruttere engasjerte folk som ikke nødvendigvis har så sterk tilknytning til jazzen og Oslos jazzmiljø fra før av, sier festivalprodusent Emilie Hafskjold Thoresen.
Hver sommer har festivalen rundt 200 frivillige i sving. De vet godt at for å fylle de mange frivillig-skoene, så må rekrutteringen skje på flere måter. I tillegg til å bruke Frivillig.no, bruker de også egne nettsider og sosiale medier for å inspirere folk til å bli med.
SYNLIGHET: For å rekruttere må man være synlig - både digitalt og fysisk. Her er festivalen synlig ved operahuset i Oslo. Foto: Emilie Hafskjold Thoresen.
– I våre egne kanaler treffer vi de som allerede kjenner til festivalen, og som er opptatt av jazz. Disse motiveres ofte av å få festivalpass for å være frivillig. Men med Frivillig.no når vi også ut til folk som motiveres av andre helt andre ting, sier festivalprodusenten.
De frivillige kan for eksempel motiveres av selve oppgavene, eller felleskapet de får delta i. Andre har bare et iboende ønske om å få være med å bidra til et stort arrangement, forteller hun.
En bred frivilliggruppe
I fjor var de yngste frivillige 17 år, mens de eldste var rundt 80 år. Mange var med for første gang, og andre hadde vært med i både 10, 20 og 30 år. Noen av de frivillige reiste langt for å delta – også fra utlandet!
Stadig flere av de som melder seg som frivillig til festivalen snakker andre språk enn norsk, forteller festivalprodusenten. For å nå ut til flere internasjonale og flerspråklige frivillige prøver festivalen å legge ut mest mulig info også på engelsk på egne hjemmesider.
FRIVILLIGE: Både eldre og yngre vil være frivillige for Oslo Jazzfestival. Foto: Matija Puzar
På Frivillig.no kan all tekst enkelt oversettes til en rekke ulike språk med et lite «klikk» i høyre hjørne på siden. Det gjør «oversetterjobben» lettere for festivalene. Selv om mye ligger godt til rette for mangfoldig inkludering til festivalen, er festivalprodusenten ærlig på at de fortsatt har en vei å gå for å speile befolkningen.
– Vi kan fortsatt bli enda flinkere til å bli synlige utenfor våre vante flater. Vi merker at publikummet ofte blir mer mangfoldig når vi jobber tett med de forskjellige spillestedene. Vi kan nok i fremtiden jobbe tettere med spillestedene for å rekruttere frivillige også, foreslår hun.
Men festivalen opplever å være på rett vei. Stadig flere blir med som frivillig – både for jazzen og det sosiale rundt. Det bidrar til å skape et godt og hyggelig miljø i frivilligorganisasjonen, forteller festivalprodusenten.
Anbefaler festivaler å teste siden
FESTIVALPRODUSENT: Emilie Hafskjold Thoresen fra Oslo Jazzfestival. Foto: Øyvind Larsen
– Jeg vil absolutt anbefale andre festivaler å bruke Frivillig.no! Det er en fin rekrutteringsarena for å få inn nye fjes, og selve siden er ryddig og lett å orientere seg i, sier hun.
– Så du opplever det ikke som «konkurranse» at også andre festivaler bruker siden?
– Nei. Vi som jobber med frivillige har alt å vinne på å ikke tenke på det som konkurranse, men være med på å skape en kultur hvor det er fint å være frivillig!
De første årene brukte festivalen et ferdig påmeldingskjema som ligger i Frivillig.no-systemet. Men de siste årene har de testet å lenke til sitt egen påmeldingskjema gjennom oppdragene på Frivillig.no i stedet.
– Det funker veldig fint å gjøre det slik! Nå kommer nye frivillige fra Frivillig.no rett inn i vår «frivilligbase» hvor vi kan lage skift og registrere info. Men det funket slik vi gjorde før også med skjemaet som ligger på Frivillig.no fra før – det var enkelt å merke av hvem man hadde fulgt opp og ikke.
Festivalprodusenten anbefaler andre festivaler å prøve seg frem for å se hva som passer dem best.
– Har du noen andre tips til festivaler som vil teste Frivillig.no?
– Vær tydelig i kommunikasjon om hva dere forventer av den frivillige, og hva dere tilbyr. Lag et hyggelig frivilligmiljø – og ikke underselg dere selv. Fremhev den gode festivalstemninga og de gode folka!