- Nå vil jeg motivere andre

UT PÅ TUR: Selv om du er syk og har smerter er det viktig å motivere seg til å komme seg i aktivitet, mener de to venninnene Nina og Une. De har begge fått føle på hva sykdom gjør med kroppen. 

TEKST: Norsk Ukeblad/ Berith Eva Lamøy FOTO: Anne Elisabeth Næss

Nina (48) ble frisk etter kreft, men slet med å finne tilbake til treningsgleden. Nå vil hun som frivillig hjelpe andre over dørstokkmila med treningsleir og jentejogg.

Før 2011 levde Nina Shakesby (48) fra Fetsund et aktivt liv. Hun var i full jobb og elsket å trene. Og hun var nyforelsket i Kai. Fremtiden var lys. Sommeren 2011 skulle bli så fin, husker Nina at hun tenkte. Men så begynte hun å føle seg slapp. Nina orket ikke trene mer. Beskjeden fra legen var brutal: Hun hadde fått akutt leukemi.

Livet, drømmene og håpet for fremtiden ble satt på vent.

– Jeg hadde en veldig god grunn til å kjempe for livet, sier Nina og smiler. Hun tenker på kjæresten Kai som hun møtte bare tre måneder før hun ble syk.

GRAVID: Nina trodde aldri hun skulle få egne barn etter kreftsykdommen. Lykken var derfor stor da hun ble gravid med datteren Emily.
FOTO: Privat.

Selv tror Nina det var den store kjærligheten som gjorde henne i stand til å kjempe mot kreften.

I dag, ti år senere, har Nina problemer med å huske den vonde tiden. Halvannet år på sykehus, åtte måneder på isolat. Flere runder med tøff cellegift. Hun fikk bare ha besøk av de aller nærmeste mens hun lå på sykehuset. Så ble hun endelig kreftfri og trodde hverdagen ville bli som før igjen.

Men slik ble det ikke. Nina følte seg i ekstremt dårlig form. Hun som alltid hadde vært aktiv og glad i å trene. Nå ble selv en knebøy til en stor utfordring.

– Jeg følte meg så sliten og trodde først at jeg hadde fått tilbakefall til kreften. Hun fikk også beskjed om at hun på grunn av behandlingen aldri ville kunne bli mamma.

– Det var tøft å høre, for jeg hadde jo alltid tenkt at jeg skulle få barn. Både Nina og legene så det derfor som et mirakel at Nina likevel ble gravid:

– Jeg fikk veldig god oppfølging i svangerskapet, og mirakeljenta vår Emily ble født året etter at jeg var erklært frisk.

KROPPEN SA STOPP

Nina forsøkte å komme seg tilbake på jobb etter fødselen, men merket fort at kroppen sa stopp. Da hun fikk diagnosen fa-tigue, falt alt på plass. Fatigue en tretthetsfølelse som er vanlig å få etter alvorlig sykdom og cellegiftbehandling.

– Det var ikke så kjent den gangen som det er i dag, sier Nina, som fikk vite at tilstanden var kronisk for hennes del. For 48-åringen var det hardt å innse at hun ikke klarte å jobbe mer.

– Selv om hodet er fullt av ideer, sier kroppen stopp, og jeg må passe på å porsjonere ut kreftene. Til tross for at energien var på bånn, ga ikke Nina opp.

Hun startet på opptrening på Catosenteret og fortsatte på treningssenter i hjemkommunen der hun fikk timer med personlig trener. Med tiden opplevde Nina at både energien og treningslysten kom tilbake.

TØY OG BØY: Damene som deltar på Gan Gåsa, er i forskjellig fysisk form, og det skal være en lav terskel for å delta, sier initiativtager Nina. Bildet er fra det første arrangementet i 2021 som ble holdt i Fetsund. 

HJELP OVER DØRSTOKKMILA

– Jeg tenkte mye på at det burde finnes et tilbud for damer som har plager eller av andre grunner ikke er aktive.

Nina ønsket å hjelpe andre til å komme seg over dørstokkmila. Hun startet med en treningsleir i Gan i Fetsund sommeren 2021. Rundt 60 damer meldte seg på arrangementet som Nina kalte Gan Gåsa. Damene kunne delta på alt fra gåturer og styrketrening til yoga og dans. Tilbudet var for kvinner i alle aldre, former og fasonger.

– Det handler ikke om å være best eller raskest, men om å delta og være sosial. Noen har trent i årevis, mens andre er nybegynnere. Her finner de en felles arena og blir bedre kjent.

Den sosiale rammen rundt det hele ble veldig fin, synes Nina og forteller at det om kvelden er trubadurer som spiller opp til fest. Det hele blir finansiert av egen lomme og frivillig innsats. Til neste års arrangement 3. juni, har Nina med seg venninnen Une Prestholt Johansen (45).

Også Une har hatt en spesiell sykdomshistorie. For 20 år siden fikk hun plutselige lammelser over hele kroppen. Men ingen fant ut av hva lammelsene skyldtes. Også hun måtte trene seg opp til å kunne gå og være i bevegelse. Etter hard trening fungerer hun nå som normalt. Begge kvinnene er opptatt av at det å komme seg i form skal være enkelt og tilgjengelig for alle.

– Målet er å gjenta arrangementet hver sommer, sier Nina.

VIL SKAPE NY JOGGEBØLGE

Men Ninas ideer stopper ikke med dette arrangementet. Hun og Une har også planer gjenoppta suksessen med Jentejoggen slik den var på 80- og 90-tallet i samarbeid med Lillestrøm kommune, til neste sommer.

– Jeg husker at jeg var med moren min på Jentejoggen på 80-tallet, og at det var et veldig morsomt opplegg for damer i alle aldre.

Nina er glad hun har med venninnen Une på laget. Sammen skal de hjelpe andre med å få treningsgleden tilbake, slik de selv opplevde å få til.

forandre, historie

Published on by Maiken Arnesen.