FRIVILLIGE KAN VINNE PRIS

TEKST: Birgitte Heneide/ Norsk Ukeblad/ Frivillighet Norge FOTO: Privat

Støtte til homofile, flyktninger og de med spiseforstyrrelser er bakgrunnen for at Hunter (20), Malgorzata (41), Adam (55) og Vetle (22) kjemper om å bli Årets nykommer i Frivilligheten.

 

FINALIST 1: Har selv ikke passet inn

SKEIVT TILBUD: – Jeg har vokst opp med at å hjelpe andre gir noe til en selv, sier Hunter Bjerkeli.

Hunter (20) startet i juni 2022 opp møteplassen «Skeiv kafé» i Flekkefjord, i samarbeid med Flekkefjord Frivilligsentral.

Møteplassen er ikke bare for skeive, men et trygt sted man kan skape et sosialt nettverk med andre. Hunter har selv kjent på utfordringer med å være annerledes og ikke passe inn.

– Jeg har vokst opp med at å hjelpe andre gir noe til en selv, sier Hunter Bjerkeli.

– Selv om det for meg egentlig ikke er så spesielt, kan den ene tingen påvirke mye i andres liv. Og hvis jeg bare kan gjøre den ene tingen, er jeg fornøyd.

 

FINALIST 2: Hjelper ukrainske flyktninger

SYKKELPROSJEKT: Malgorzata og Adam Wild startet et sykkelprosjekt for flyktninger fra Ukraina.

Ekteparet Malgorzata (41) og Adam (55) ville hjelpe nyankomne og bosatte flyktninger fra Ukraina til å bli mer mobile, og startet et sykkelprosjekt sammen med Målselv Røde Kors.

Adam Wild ønsket å overføre sin egen følelse av frihet fra sin barndom hjemme i England.

– Da jeg fikk min første sykkel som barn, var det frihet. Plutselig ble verden rundt meg så mye større. Og hvis du er en flyktning til et nytt sted, kan du jo ha samme problemer selv om du er voksen. Området du kjenner, er egentlig veldig lite. Men med en sykkel går det kanskje fra to–tre kilometer til 15–20 kilometer. Så det blir mye større, sier Adam.

– Det er en fantastisk følelse at du helt konkret ser at det du har gjort, har en stor betydning for andre, forteller Adams ektefelle, Malgorzata Wild fra Polen.

I bunnen lå ønsket om å gjøre livet enklere for flyktniningene. Det å kunne dra til butikken, eller, hvis det er fint vær, reise til stranden.

– De kan ha et litt mer vanlig dagligliv, ikke bare være en «flyktning fra en krig». For meg er det det som var mest viktig, normalisering av livet her som flyktning, sier Adam.

De er også opptatt av normalisering for barna: – Det er jo viktig å ha det samme som de andre. De fleste barn i Norge har sykkel som de bruker til å besøke venner. Og hvis det skal være sykkeltur på skolen, kan de være med, sier Malgorzata.

De ble møtt med entusiasme da de kom med sin idé til Røde Kors.

– For meg var det også veldig gøy å jobbe i et team, og at såpass mange folk fra vårt nærområde ville være med å hjelpe. Både Målselv og nabokommunene. Jeg likte at det var så mange som ble involvert, sier Malgorzata, som forteller at det ga dem en følelse av fellesskap og trygghet å vite at de jobbet på lag med andre og nye bekjentskaper.

– Du blir jo kjent med andre folk du ellers ikke ville blitt kjent med, sier Adam. Malgorzata kjente også på følelsen av å være en del av noe større. Selv har hun og ektemannen bodd 14 år i Norge, og vet hvordan det er å være ny i et fremmed land.

– Det snakkes så mye om psykisk helse, som jeg synes er veldig viktig. Jeg har troen på direkte kommunikasjon og det å treffe folk. Så jeg synes at frivillighet er en veldig god måte å bli kjent med folk på. Og det gir veldig mye glede når man gjør slike ting, sier Malgorzata.

– Hvis noen snubler på gaten og du har tid, så hjelper du dem opp, det er naturlig. Så det var naturlig for meg å hjelpe med dette prosjektet. Fordi det er det jeg kan, sier Adam.

Det konkrete og direkte ble viktige faktorer for begge: – Når man jobber som frivillig, får man respons, og veldig ofte positiv respons med en gang. Det er jo tunge temaer når man jobber med folk som har flyktet fra landet sitt, men stort sett vil jeg si at det har vært en veldig positiv opplevelse, avslutter Malgorzata.

 

FINALIST 3: Bruker egen smerte for å hjelpe andre

KUNNSKAP OM SPISEFORSTYRRELSER: – Jeg kjente at det jeg trengte, var å være den personen jeg selv hadde behov for tidligere, sier Vetle Olsen-Ryum. 

Vetle (22) er frivillig som rådgiver og likemann hos ROS (Rådgivning for spiseforstyrrelser) sin telefon og chat-tjeneste.

Vetle Olsen-Ryum er omtalt som en fantastisk ildsjel som har et brennende engasjement for å spre kunnskap om psykisk helse. I tillegg er han noe så sjeldent som en ung mann som er åpen om sine egne utfordringer med spiseforstyrrelser, og som bruker sin fritid på å hjelpe andre. En dag satt han hjemme, og ting var litt vanskelig. Det var mye vanskelige tanker fra tidligere som kom tilbake.

Da så han tilfeldigvis en annonse fra Frivillig.no om at ROS trengte folk.

– Jeg kjente at det jeg trengte, var å være den personen jeg selv hadde behov for tidligere. Så takk til Frivillig.no, for hvis ikke tror jeg det hadde blitt flere sånne mørke kvelder, sier Vetle.

Det å være en bidragsyter i ROS har betydd mye for Vetle. Han ønsker å bidra med sine «møkkaerfaringer og smerte», fjerne stigma og forebygge at andre opplever det samme.

– Man er fylt med så mye mørkhet at man kanskje har følt at det tar overhånd, men så kommer det lyspunkt hver gang man er frivillig, eller hver gang man er der for andre, eller hver gang folk kommer og takker deg og du føler at du har nådd gjennom.

For 22-åringen er frivilligheten i det han gjør, viktig.

– Den følelsen du får når du er ferdig og du ser takknemlighet og resultater, og du vet at den eneste grunnen til at du har bidratt er fordi du har et oppriktig ønske om å være et godt menneske. Det viderefører den sentrale verdien i det norske samfunnet, som er godhet, mener han.

Vetle oppfordrer andre til å engasjere seg som frivillig:

– Det handler bare om å finne det området hvor du brenner for noe. For meg er det spiseforstyrrelser, for deg er det kanskje kvinners rettigheter. Vi lever i en verden fylt av usikkerhet, frykt og trusselnivåer – er det én ting samfunnet i dag trenger, er det kjærlighet for andre personer. Og da et ønske om å være der for andre, skape trygghet, skape kjærlighet og skape gode rammer rundt andre menneskers liv, avslutter Vetle.

 

Oppdatering: Vinneren av Årets Nykommer i Frivilligheten 2022 er Hunter Bjerkelig fra Flekkefjord. Prisen ble delt ut av Stortingspresident Masud Gharahkhani.

Juryens begrunnelse

I vurderingen av de 3 nominerte har juryen merket seg at alle tre er en inspirasjon og et forbilde for mange. Alle tre tar tak i vanskelige tema og snur det til noe positivt og konstruktivt. Alle tre er verdige vinnere og fortjener all heder og ære.

Vinneren av prisen Årets nykommer 2022 er utrolig inspirerende og rørende imponerende. Vinneren har brukt av sin tid på å gjøre noe meningsfullt både for andre og for seg selv.

 Juryen ser at vinnerens situasjon er utfordrende og vanskelig, men vinneren har allikevel tatt initiativ til å gjøre en forskjell for andre gjennom frivillig innsats og med det gjøre det beste ut av det for seg selv. Noe som kan være en inspirasjon for andre unge i samme situasjon.

I et miljø hvor det å være annerledes kan være ekstra tøft har vedkommende stilt opp for andre med samme utfordringer som seg selv. Han går i bresjen for å skape et raust og mangfoldig miljø der han bor og er et forbilde for andre.

forandre, historie

Published on by Maiken Arnesen.